KUŞLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
-Pelikanların kese benzerindeki gagaları 2.5 litre su alabilir.
-Birçok bilim adamı kuşların 150 milyon yıl önce dinozorlar zamanında ortaya çıktığını düşünmektedir.
-Sadece amerikada 40 milyondan fazla evcil kuş vardır.
-Yabani kuşların %75 i 1 yıldan az yaşar.
-Bir ağaçkakan gagasıyla ağaca vurduğunda diğer ağaçkakanlar sesi hangi kuşun çıkardığını anlayabilir.
-Dünyanın en konuşkan kuşu afrika gri papağanıdır.Çoğu kuş türü 50 kelime ezberleyebilirken gri papağan 800 kelimeyi hafızasında tutabilir.
-Kuşların akciğerleri insanlar ve diğer memelilerden daha karmaşıktır.Ve akciğerler insan vücudunun 1/20 sini kaplarken bu oran kuşlarda 1/5 tir.
-Dünyanın en uzun gagalı kuşu 500 santimlik gagasıyla avustralya pelikanıdır.Vücuduna oranla en uzun gagaysa 10 santimle kılıç gagalı sinek kuşuna aittir.
-
Baykuşlar gözlerini döndüremez.Bunun yerine başlarını döndürerek arkalarını ve etraflarını görürler.
-Dünyada 9500 üzerinde kuş türü bulunur.Bilim adamları bunları 30 kategoride incelemektedir.
-Tüm kuşların 2/3 ü tropikal yağmur ormanlarında bulunur.
-Bataklık bülbülü 80 den fazla kuşu taklit edebilir.
-Her yıl milyarlarca kuş
kediler tarafından avlanmaktadır.
-Büyük kuşların kuluçka dönemleri küçük kuşlara oranla daha uzun sürebilir.Örneğin emu civcivleri 60 günde yumurtadan çıkarken küçük ötücü kuşlar 2 haftada yumurtadan çıkabilmektedir.
-Yeşil ağaçkakan günde 2000 kadar karınca yiyebilir.
-
Japon tepeli aynak dünyada en nadir bulunan kuş türlerinden biridir.Bugün 50 den az tepeli aynak yaşadığı düşünülmektedir.
-Vücuduna oranla en uzun kuş gagası ,Bolivyadan Venezuelleya And dağlarında bulunan kılıç gagalı sinek kuşuna ait.10.2 santimetre olan gaga uzunluğu ,kuşun kendi vücudundan daha uzun .
-En küçük kuş Kübada ve Youth adasında yaşayan erkek sinekkuşları sadece 57 milimetre boyunda ve 1.6 gram ağırlığındadır.Gagasından kuyruğuna kadar olan kısmı yarı boyun denk gelen kuşun sıcakkanlı hayvanların en hafif kuş olduğu sanılmaktadır.
-Yumurtadan çıkmalarıyla uçma yeteneğini kazanmaları arasında en uzun süre olan kuşlar ,yumurtadan çıktıktan 278-280 gün sonra uçabilen gezici albatroslardır.Genç albatrosların kanatları çok geç çıktığı için yetişkinler iki yılda bir yumurtlar.
-En uzun kesintisiz kuş göçünü gerçekleştiren dişi kıyı çamurçulluğu eylül 2007de Alaskadan yola çıkıp 11.500 kilometrelik kesintisiz bir uçuştan sonra Pasifik Okyanusunu geçerek 9 günde Yeni Zelandaya ulaştı.Bu göçün kaydı PRBO conservation science tarafından yapıldı.
-Dünyanın en büyük bilimsel yumurta koleksiyonu İngiltere Londrada bulunan Doğal Tarih Müzesinin koleksiyonudur.
-Kuşların en az yumurtladığı bölge ,sadece 3 kuş türünün yumurtladığı Antarktika ve güney kutbudur.
-Kuşların en çok yumurtladığı bölgeyse , 3400 yerli yumurtlayan kuşa ev sahipliği yapan Karayipler, Orta Güney Amerika ve Tropikal Meksika yı kaplayan Neotropikal bölgedir.
-En nadir yırtıcı kuş, is Birdlife International 2006 2007 nesli tükenmekte olanlar kırmızı listesine göre kaliforniya ak babası en tehlikeli gruptadır.Bu tür 1987de yabani yaşamdan alınarak koruma programına alındı.Kısa bir süre önce doğal yaşama tekrar salındı.
-Düz uçuşta en hızlı kuş gri kafalı albatrostur.Uydudan izlenen bir gri kafalı albatros bir Antarktika fırtınasının ortasında Güney georgia,Kuş adasındaki yuvasına doğru yolculuğunda 8 saatlik yolculuğunda 127 km hıza ulaştı.
-Balıklama uçuşta en hızlı kuş aşağıya doğru uçarken saatte 300 km hıza ulaşan aladoğandır.
-En hızlı kara kuşu , tam gaz koşarken saatte 72 km hıza ulaşan ,her adımda 7 metre yol alan deve kuşudur.En hızlı koşan uçan kuş ise saatte 42 km hızla koşan kuzey amerika koşucu kuşudur.
-En hızlı yüzen kuş saatte 27 kilometre hıza ulaşabilen gentoo penguenidir.
-Başını en çok döndürebilen kuş türü baykuştur. Başlarını 280 derece döndürebilirler. Bu 360 derece gibi gözüksede hiçbir canlı türü başını 360 derece döndürememektedir.
-En büyük kuş yuvası bir kel kartal çiftinin Amerika St.Petersburgta yaptığı yuvadır.1963te incelenen kuş yuvasının 2.2 ton civarında,2.9 metre genişliğinde ,6 metre derinliğindedir.
-Dünyanın en büyük kartal türü Steller deniz kartalıdır.Ağırlığı 5 kilogram ile 9 kilogram arasında değişen kuş 2.2 metre ile 2.45 metre arasında bir kanat açıklığına sahiptir.Dünya üzerinde 5 bin tane olduğu düşünülen bu kuş türü koruma altındadır.
-Nesli tükenmeden önce madagaskarda yaşayan büyük kanatlı fil kuşu yaklaşık 450 kilogram aırlığındadır.
-Yaşayan en büyük kuş ise kuzey amerika deve kuşudur.2.75 metre boyunda ve 156.5 kilogram ağırlığında erkeklerine rastlanmıştır.
-En bol kuş Sahraaltı Afrikada yaşayan tohum yiyici kırmızı gagalı küeladır.
Kuşun yetişkin nüfusunun 1 milyar olduğu tahmin ediliyor. Her yıl 200 milyonuda tüylü çekirgelerle karıştırıldığından katlediliyor.
-Londra hayvanat bahçesinde yaşayan bir akbabanın öldükten sonra incelenen iç organlarında bir çalar saat,bir belçika frangı,iki çeyrek peni,üç eldiven ,bir film şeridi,bir mendil ve bir kurşun kaleme rastlanmıştır.
Yorumlar -
Yorum Yaz