• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
KAYISI HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 kayısı hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Kayısılar, Prunus (taşlı meyveler) cinsine ait lezzetli ve yaygın olarak tüketilen popüler meyvelerdir.

-Kayısının kökeni halen tartışılıyor. Ermenistan'da eski çağlarda biliniyordu ve o kadar uzun bir süredir orada yetiştiriliyordu ki, çoğu zaman orada ortaya çıktığı sanılıyordu.

-Bilimsel adı Prunus armeniaca (Ermeni eriği) bu varsayımdan kaynaklanmaktadır.

-Bugün Ermenistan'da yetişen çok sayıdaki kayısı çeşitlerine rağmen (yaklaşık 50), Sovyet botanikçi Nikolai Vavilov'a göre, orjinin merkezi kayısının evcilleştirilmesinin(yabani kayısının aşılı yapılması) gerçekleşeceği Çin bölgesi olacaktır.

-Kayısı, Antarktika hariç her kıtada yetiştirilmektedir.

-Kayısılar, Dünyanın ılıman bölgelerinde, özellikle de Akdeniz'de yetiştirilmektedir.

-Kayısı ağacının ortalama ömrü 15 ila 20 yıldır.

-Kayısı, 8–12 metre uzunluğunda, gövdesi 40 santimetre olan ve yoğun, genişleyen bir gölgelik içeren küçük bir ağaçtır.

-Yapraklar yuvarlak tabanlı, sivri uçlu ve ince tırtıklı kenarlı, 5–9 santimetre uzunluğunda ve 4–8 santimetre genişliğinde olup,ovaldir.

-Çiçekler beşerli beyaz ila pembemsi yaprakları ile çapı 2-4,5 santimetre arasında değişmektedir.Yapraklardan  ilkbaharda tekerli veya çifterli halde üretilirler.

-Tek tohum, bir tarafı aşağı çalışan üç sırt dışında, düzgün, pürüzsüz bir dokuya sahip, genellikle “taş” olarak adlandırılan sert, taşlı bir kabuk içinde bulunur.

-100 gramlık bir ham kayısı 48 Kalori bulundurur. Ve bunun %11'i karbonhidrat,% 1'i protein,% 1'den azı yağ ve% 86'sı sudan oluşur.

-Kayısı, hazımsızlık, kabızlık, sülük, ateş, cilt hastalıkları, kanser ve anemi tedavisi gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Ayrıca, kayısılar, kalp sağlığını iyileştirme, kolesterol seviyelerini düşürme, görme bozukluğunu önleme, kilo vermenize yardımcı olma, solunum koşullarını tedavi etme, kemik gücünü artırma ve vücutta elektrolit dengesini sağlama becerisine sahiptir. Ayrıca kayısının özellikle kadınlar için cilt bakımı için iyi olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden çeşitli kozmetik ürünleri kayısı içermektedir.

-Kayısıların etkileyici sağlık faydaları, vitamin A, C vitamini, K vitamini, E vitamini ve niasin gibi vitamin miktarının yanı sıra eser miktarda diğer gerekli vitaminlerin (% 5'in altında) yanı sıra, potasyum, bakır manganez, magnezyum ve fosforgibi mineral kaynağına da sahiptirler.Kayısılar, çoğu meyve gibi, çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır.

-Kayısılar yaygın olarak tatlı meyve olarak yenir.
-Meyve ayrıca reçel haline getirilir.

-Kayısılar ayrıca tatlılarda, meyve sularında ve tatlandırıcılarda da kullanılabilir.

-Kuru kayısı, geleneksel kuru meyve türüdür. Kuru kayısı yoğun olarak tatlı ekşi bir tada sahiptir. Bunlar A vitamini, E vitamini, potasyum, demir ve lif açısından mükemmel bir kaynaktır. Kuru kayısılar, meyve üzerinde küf oluşmasını önlemek için az miktarda kullanılan kükürt dioksitte yüksek olabilir. Birçok organik kuru kayısı kahverengidir, çünkü güneşte kurutulurlar: güneş ışığı, doğal bir koruyucu olarak işlev gören eterlerini oksitler.

-Besinsel olarak, kayısı çekirdeği diğer fıstıklara benzerdir - onlar sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve bazı lif ve demir sağlarlar. Orta Asya ve Akdeniz'de yetişen kayısı çekirdeği veya çekirdekleri, bazen badem için ikame edilen tatlıdır. İtalyan likörü amaretto ve amaretti biscotti, kayısı çekirdeği ve badem özü ile lezzetlendirilmiştir; artı, bu çeşitlerden preslenmiş yağ, yemeklik yağ olarak kullanılmıştır.

-Kayısı çekirdeği, aynı zamanda laetrile olarak da anılan amigdalin olarak bilinen zehirli bir kimyasal içerir. Bazı şirketler, ürünü temel bir madde olarak etiketlemek ve pazarlamak için bu bileşiği B17 vitaminini kullanırlar. Vücutta, bu kimyasal zehirli olan ve ciddi zararlara neden olan siyanüre dönüştürülür. Vücudunuz az miktarda siyanürü detoksifiye ederken çok fazla kayısı çekirdeği veya çekirdek yemek sağlığınız için tehlikeli olabilir.

-Kayısı Avrupa'da afrodizyak olarak kullanılmıştır.

-Mısırlılar genellikle kuru kayısıları, tatlandırıcıları ekledikten sonra amar al-dīn adında bir içki yapmak için kullanırlardı.

-2016 yılında ilk beş kayısı üreticisi Türkiye, İran, Özbekistan, Cezayir ve İtalya olmuştur.

-Kayısı, gül ailesinin bir üyesidir ve bademlerin yakın bir akrabasıdır.

-Kayısı tohumları, 6,000 yıllık bir geçmişe sahip Garni Tapınağı ve Shengavit yerleşmesinin arkeolojik kazılarında keşfedilmiştir.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-apricots/
  
2236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın