• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
SOMON BALIĞI HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 somon balığı hakkında ilginç bilgileri,bilinmeyenler

-Somon, Salmonidae ailesindeki birkaç balık türünün ortak adıdır.

-Kuzey Atlantik ve Pasifik Okyanusunun kollarında bulunurlar.

-Pasifik somonunun yedi türü var. Beş tanesi Kuzey Amerika sularında görülür: chinook, coho, chum, sockeye ve pembe. Masu ve amago somonu yalnızca Asya'da görülür. Atlantik somonununsa yalnızca bir türü var.

-Chinook / kral somon balığı, 61 ila 91 santimetre uzunluğa erişebilerek en büyük somon türü olmakla beraber, uzunluğu 1,5 metreye kadar olabilir; Ortalama 4,5 ila 22,7 kilogram arasındadırlar. Ancak 59 kilograma kadar ulaşabilirler.

-Pembe somon 76 santimetre uzunluğuna ve 5.4 kilogram kütleye erişebilir..Yavruyken, ortalama 1.3 ila 2.3 kilogram arasındadır.

-Somon görünümü türe göre çeşitlilik gösterir. Gümüş renkli, yeşilimsi siyah lekeler veya / ve çizgili olabilirler.

-Tipik olarak, somon anadromsaldır, yani tatlı suda yumurtlar, okyanusa dönerler daha sonra tekrar üremek için tatlı suya geri dönerler. Bu yaşam döngüsünde hayatta kalabilen somon balığı tarafından yapılan yolculuk doğanın en büyük zaferlerinden biridir.

-Somonlar yüzlerce kilometre yüzmek zorundadır.Birçoğunun bu yolculuk için yeterli yağ deposu yokken balıkçı ağlarıyla ayı,su samuru gibi avcılarla elektrikli baraj,şelalelerle de mücadele vermelidirler.

-Somonlar,çiftleşme döneminde okyanustan tatlı su habitatlarına doğru yol boyunca vücudunun rengini değiştirir. Ayrıca, bir kambur belirir, köpek benzeri dişleri gelişir.(Özellikle erkeklerde belirgin çene eğriliği görülür)

-Somon, türlere bağlı olarak okyanusta 1 ile 7 yıl arasında zaman geçirir.

-Somonların üremek için doğdukları yere dönme sebepleri orasının üremek için güvenli bir yer olduğuna inanmalarından kaynaklanır.Somon yumurtlaması için uygun olan başka dereleri aramakla vakit kaybetmezler.Bilim adamları, somonun yeryüzünün manyetik alanını pusula gibi kullanarak seyrettiğine inanıyor. Geldiği nehri bulduklarında, ev akışına geri dönmek için koku kullanmaya başlarlar. Genç balık olarak okyanusa göç etmeye başladıklarında 'koku hafıza bankasını' inşa ediyorlar.

-Bütün enerjilerini ev akışına geri dönmek, yumurta yapmak ve yuvayı kazmak için kullanıyorlar. Çoğu somon, tatlı suya döndüklerinde yemeyi bırakırlar ve yumurtladıktan sonra okyanusa dönmek için hiçbir enerji kalmaz.Burada hayatlarını kaybederler. Öldükten sonra, diğer hayvanlar onları yer.Parçalara ayrışıp biyolojik döngüye karışırlar.

-Pasifik somonundan farklı olarak, atlantik somonları yumurtladıktan sonra ölmez, bu nedenle yetişkinler çoğu kez yalnızca bir veya iki kez yumurtlamasına rağmen göç ve üreme modelini birkaç kez tekrarlayabilir.

-Dişi somon balığı, kuyruğunu kullanarak, alçak basınç bölgesi oluşturmak için, alt kısımda süpürülecek çakıl kaldırmayla bir sığ depresyon kazma işlemi yapıyor.Buna redd(kırmızı) deniyor. 2.8 metrekareyi (30 sq ft) kaplayan 5.000 yumurta içerebilir.

-Somon yumurtaları genellikle yüksek enlemlerde tatlı su akıntılarına bırakılır.Yumurtalar bırakıldıktan sonra hemen kimyasal bir takım olayla kamuflaj geliştirir.Bu şekilde 6 ay ila 3 yıl arasında kalırlar.Somon yumurtalarının yalnızca% 10'unun bu aşamaya kadar hayatta kalacağı tahmin edilmektedir.Ardından vücut kimyaları değişerek tuzlu suda yaşayabilecek şekilde adapte oluyorlar.

-Genç somon, kara canlıları ve su böcekleri, amphipodlar ve diğer kabuklularla beslenir. Yetişkinler başta diğer balıkları, ayrıca kalamar, yılan balığı ve karides yiyorlar.Diğer somonlardan farklı olarak, sockeye somonu neredeyse tamamen planktonlardan oluşan bir diyet içerir.

-Yaşamlarının değişik evrelerinde somonların yemyeşil avcıları vardır. Diğer balıklar, kendi türlerinin üyeleri, yılanlar ve kuşlar somon yavrularıyla beslenir. Okyanusa girildiğinde, somon balinalar, yunuslar, mühürler, deniz aslanları, diğer balıklar ve tabii ki insanlar tarafından avlanırlar. Ayılar ve kuşlar genellikle yumurtlama dönemindeki somonu avlarlar.

-Pek çok somon türü, Kuzey Amerika Büyük Gölleri ve Güney Amerika'daki Patagonya gibi yerel olmayan ortamlara dahil adapte olmuştur.

-Somon yetiştiriciliği Şili, Norveç, İskoçya, Kanada ve Faroe Adaları'nda önemlidir; ABD ve Avrupa'da tüketilen somonların çoğunun kaynağıdır.

-Somon popüler bir besindir. Yağlı bir balık olarak sınıflandırılan somon, balıkların yüksek protein, yüksek omega-3 yağ asitleri ve yüksek vitamin D nedeniyle sağlıklı olarak kabul edilir.

-Alaska'da balık stoklama yönteminin bir varyant yöntemi olan okyanus tarımı deniyor. Orada, genç somon, herhangi bir vahşi somon akışı uzakta okyanusa salınır. Onların zamanı geldiğinde balıkçılar onları yakalayabilecekleri şekilde serbest bırakılırlar.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-salmon/
  
7878 kez okundu

Yorumlar

Okyanus     12/05/2018 06:50

.
Misafir -