• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
VİRÜSLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 virüsler hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Virüs kelimesi aslında sümüklü sıvı veya zehir anlamına gelen Latince bir kelimeden gelir.

-Virüsler, protein kabuğu olan genetik koddan (DNA veya RNA) oluşan bakterilerden daha basit canlılardır.

-DNA yerine RNA içeren bir virüs, bir retrovirüs olarak adlandırılır. İnanılmaz bir şekilde vücudumuz nesiller boyunca jenerasyonlarla aktarılan  yaklaşık % 8 retrovirüs genine sahiptir.

-Bütün insan DNA'sının yarısı aslen virüslerden geliyor ki bu aslında atalarımızın yumurta ve sperm hücrelerine virüs bulaşmasından kaynaklanıyor.

-Virüsler canlı değildir. Cansız kompleks organik maddelerdir.(canlı ya da cansızlıkları halen tartışılıyor) Herhangi bir enerji, karbon metabolizmasına sahip değildirler. Ve kendi başlarına çoğalamaz ve kendi başlarına gelişemezler.

-Çoğalmaları için başka bir hücreyi (bitki, hayvan veya insan) ele geçirmesi gerekiyor.

-Organize edilmiş bir hücre yapısına sahip değildirler. Hücre çekirdeği yoktur. Genellikle bir veya iki DNA veya RNA dizisi bulunur. Capsid adı verilen koruyucu bir tabakaları vardır.

-Virüsler beş canlı aleminden hiçbirinde sınıflandırılmaz. Aslında bakteri, mantar, protozoa, bitki veya hayvan değildirler.

-Virüs parçacıkları, üretildikleri protein düzensiz şekilli olsa da, düzenli geometrik şekiller oluştururlar.

-20 ila 400 nanometre boyutundadırlar.Bilinen en büyük virüsler, 400 nanometre (0.0004 milimetre) çapındaki mimivirüslerdir. Viral genom uzunluğu 1.200.000 nükleotiddir ve 900'den fazla proteini kodlar.

-Bilinen en küçük virüsler, 20 nanometre (0.00002 milimetre) çapında sirkovirüslerdir. Viral genom uzunluğu 1,700 nükleotiddir ve iki protein kodlar.

-Bu gezegendeki her organizma için, muhtemelen daha fazla en az 10 virüs var. Şu ana kadar 4.000'den fazla virüs tespit edildi.

-Aslında virüsler, Okyanuslar'daki en büyük tek bileşeni oluşturuyor.
-Küresel toplam 1031 virion için deniz suyunun ml'si başına bir milyon virüs parçacığı var!

-Boyutları 200 nanometre olsa da uç uca eklendiklerinde uzayda 200 milyon ışık yılı mesafe kat edebilirler.Bu andromeda galaksisinin uzaklığının neredeyse 200 katı ve tüm Samanyolunun çapının neredeyse 2000 katı.

-Ortalama olarak virüsler, saniyelerce 370 santigrat derecede,dakikalarca 200 santigrat derecede, saatlerce 100 santigrat derecede,günlerce de 0 santigrat derece ve eksi sıcaklıklarda yaşayabilirler.

-Viral enfeksiyon sırasında vücudunuzun sıcaklığı vücudunuzun sıcaklığı, bağışıklık sisteminin virüslerden kurtulmasına yardımcı olur. Öte yandan, soğuk havalarda, gribe yakalanma şansınız daha yüksektir. Antarktika'nın alt dondurucu sıcaklığında hala yaşayan birçok eski virüs var.

-Viral bir enfeksiyonun ilk yazılı kanıtı, tipik bir polioimyel iltihap özellikli bir hastayı gösteren eski Mısır'a aittir.(M.Ö. 3700)

-İlk keşfedilen virüs, 1892'de Rus Mikrobiyolojisi uzmanı Dmitry Ivanovsky tarafından keşfedilen Tütün Mozaik Virüsüdür. (TMV).

-1901'de Walter Reed tarafından keşfedilen, İnsanda ilk keşfedilen virüs, hastalığa neden olan Sarı Ateş virüsüdür.

-Virüs yapısı, 1931'de Elektron Mikroskobu'nun keşfedilmesine kadar gözlenememiştir.
-Genetik materyal (Ribonükleik asit) temelinde Virüsler, DNA (Çift Telli Nükleik Asit) veya RNA (Tekli Telli Nükleik Asit) virüsleri olarak sınıflandırılır. Bu türler arasında, DNA virüsleri kararlıdır ve çoğalırken, genetik materyalinin iyi kopyalarını yapar. Onlara karşı aşı yapmak bu yararlı olabilir. Öte yandan, RNA virüsleri daha az kararlıdır, genetik materyalleri hızla değişir, çünkü bu virüslere karşı aşı yapmak ya da art arda aynı viral enfeksiyona karşı aşılanmak zor oluyor. Bu nedenle her yıl grip aşısına ihtiyaç duyulmaktadır.

-Birçok virüs hastalığa, virüslerin soğuk algınlığı, grip, su çiçeği, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, çocuk felci, kuduz, hepatit ve sarı hummaya neden olur. AIDS'e neden olan HIV virüsüdür.

-Bakteriyel enfeksiyonun aksine, viral enfeksiyonların tedavisi çok zordur. Antibiyotikler yardımcı olmuyor.

-Viral enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilemez. Soğuk algınlığı, grip veya göğüs enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonların çoğu, vücudumuzun bağışıklık sistemlerinin yardımıyla kendiliğinden vücudu terkeder.

-İnsanlar bazı viral enfeksiyonlara, örneğin su çiçeği geçirdiğinde, onları tekrar bulaştırmaya karşı bağışıklık kazandırır. Aşılama aynı tür bir dokunulmazlık oluşturur; bu nedenle insanlar bazı viral enfeksiyonları önleyebilir.

-Soğuk algınlığına neden olan pek çok farklı virüs olduğu için, soğuk algınlığına karşı aşı yoktur.

-İspanyol Gribi gribin en ünlü salgınıdır. 1918-1920 yılları arasında 40 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetti.

-İlk insan influenza (Grip) virüsü 1933'de izole edildi.
2005 yılında, 1918 pandemik influenza virüsü hastalığın kurbanlarından elde edilen nükleik asit sekansı ile oluşturuldu.

-Bazı virüsler yararlıdır - bakteriyofajlar ("bakteri yiyicisi" anlamına gelir) bakterileri öldüren virüslerdir ve insanları gıdalardaki zararlı bakterilere karşı korumak için kullanılırlar.

-Antiviral ilaçlar (Asiklovir gibi), virüsleri kendi çoğaltılmış genetik dövüş (RNA veya DNA) olarak algılanan ve benimseyen, virüsleri zararsız hale getiren, sahte (sahte) genetik materyaldir.

-Bitkiler virüs enfeksiyonlarına yakalanabilir. Yaprakları sapları, sararabilir.

kaynak:  http://www.amazingfacts4u.com/virus/
  
3972 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın