• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
KOMODO EJDERİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 komodo ejderi hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

 Komodo ejderi olarak bilinen (Varanus komodoensis), kertenkelelerin en büyük canlı türlerindendir.

Yüzlerce milyondan fazla yıla dayanan eski bir sürüngen türü olan ata kertenkele tipidir.

Komodo ejderhaları, Endonezya'nın güneydoğusundaki sadece beş adada yaşıyor: Endonezya'nın Komodo Milli Parkı içindeki dört adası (Komodo, Rinca, Gili Montang, Gili Dasami) ve Flores Adası. Adalar, orjinal olarak volkanik, engebeli ve tepeliktir ve hem orman hem de vahşi çayırlarla kaplıdır.
Yetişkin Komodo ejderleri esas olarak tropik savana ormanlarında yaşar. Uzun açık otlak ve çalılıklarla açık arazileri tercih ederler, ancak plajlar, sırt üstleri ve kuru nehir yatakları gibi diğer habitatlarda da bulunurlar. Genç Komodo ejderleri, arboralliktir ve sekizinci ayına kadar ormanlık bölgelerde yaşarlar.

Komodo ejderhasının ortalama ömrü vahşi doğada yaklaşık 30 yıldır.

Guinness World Records'a göre, ortalama bir dişi 68 ila 73 kg (150 ila 161 lb) ağırlığında iken, ortalama bir yetişkin erkek 79 ila 91 kg (174 ila 201 lb) ağırlığa ve 2,59 m (8,5 fit) m (7.5 ft).

Karşılaşılmış en büyük yabani komodo ejderi 3.13 m (10.3 ft) uzunluğundaydı ve 166 kg (366 lb) ağırlığındaydı;

Komodo ejderleri yerlerine bağlı olarak gri, kahverengi veya kırmızımsı renktedir. Sağlam bedenleri kaba terazilerle eşit olarak örülmüştür. Güçlü ekstremiteleri ve güçlü, kaslı bir kuyrukları var.

Komodo ejderhalarının başları yuvarlak bir burun ve kulak açıklığına sahiptir. Kafatasları esnektir ve eti kesip yırtmak için dizayn edilmiş yaklaşık 60 kısa, keskin dişlidir.

Sarı dilleri sürekli içeri girip çıkıyor.

Komodo ejderhaları 20 km / saate (12.4 mil / saat) kadar hız yapabilir.
Bir adadan diğerine yüzmek için mükemmel yüzücülerdir ve 4.5 m (15 ft) derinliğe kadar dalabilirler.

Yalnızca doğurmak ve yemek için bir araya gelen tek canlı türüdürler.
Komodo ejderhaları, gün boyunca çoğunlukla aktiftir ancak gece gündüz davranışları farklılık göstermiştir.

Ev aralıklarını dolaşan günü 1.9 kilometrekareye (0.7 mil kare) kadar geçirirler. Bu ev aralıklarını savunmazlar, bu yüzden aralıklar çakışabilir, ancak eğer yiyecek bir
paylaşılan alandaysa, egemen ejder ilk yemek alır.
Komodo ejderhası, diğer birçok sürüngenlerde olduğu gibi, burun delikleri kullanmadan Jacobson'un organını kullanarak vomeronasal duyu ile uyarıları tespit etmek, tatmak ve koklamak için dilini kullanır. Olumlu bir rüzgar ve yürürken başını yan yana salınma alışkanlığı ile Komodo ejderhası
4 ila 9.5 km'lik (2.5 ila 5.9 mi) karriyonları tespit edebilir.

Komodo ejderleri etçildir (et yiyenler) ve öncelikle carrion'u yiyecek için öldürmeden önce süpürürler.

Komodo ejderleri, yetenekli avcılardır. Güçlü çenelerinde avını tutup dişlerini içine batırırlar. Komodoların, tükürüklerinde, ısırık yaraları yoluyla kana girerken kurbanı öldürmeye yardımcı olan çok miktarda bakteri var. Bu, Komodo ejderhasının kavramasından kurtulan av genellikle daha sonra her daim kanındaki bakterilerden ölür.

Büyük su manda, at, geyik, keçi, domuz ve hatta insanlar gibi çok büyük av yiyebilecekleri şiddetli avcılar bunlar. Ayrıca diğer sürüngenleri (küçük Komodo ejderhaları da dahil), kuşları, kuş yumurtalarını, küçük memelileri ve maymunları yiyebilirler.

Bazen insan cesetlerini tüketirler, sığ mezarlardan cesetleri çıkarırlar.Yerliler komodo ejderlerini caydırması için mezarlarını kum ve kilden yapmaktadır.
Erkekler kadınlarla çiftleşmek için ritüel bir mücadele yürütürler. Kaybedenleri yerden yere atmaya çalışmak için dik duran bir pozisyo
nda güreşiyorlar, bu kavgalarda çoğu kez kan çıkıyor.

Çiftleştirme, Mayıs ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir ve yumurtalar Eylül ayında bırakılır. Dişiler, diğer ejderlerin yumurtaları yemelerini önlemek için pek çok kamuflaj yuvası / delik açarlar. Debriyajlar, ortalama 7-8 ay inkübasyon süresine sahip 20 yumurta içerir. Oldukça savunmasız olarak doğarlar ve predasyona karşı savunmasızdırlar.

Genç Komodo ejderleri, yavru ejderhalar diyetlerinin% 10'unu oluşturduğu için yemyeşil yetişkinler de dahil olmak üzere yırtıcılardan nispeten güvende oldukları ağaçlara ilk birkaç yıllarını geçirirler. Çocuklar, çekirge, böcek, küçük gecko, yumurta, kuş ve nihayetinde küçük memeliler üzerinde beslenirler.
Komodo ejderhaları yelpazeleri arasında en büyük yırtıcılardır ve yetişkinler herhangi bir türe yakalanmamaktadır. Genç Komodo ejderleri bazen yırtıcı memelilere, kuşlara ve diğer Komodo ejderlerine av olur.

Komodo ejderha savunmasız bir türdür ve IUCN Kırmızı Listesindedir. Komodo Milli Parkı, Komodo ejderha popülasyonlarını Komodo, Rinca ve Padar da dahil olmak üzere adalarda korumak için 1980 yılında kuruldu. Daha sonra Komodo ejderhanın korunmasına yardımcı olmak için Flores'te Wae Wuul ve Wolo Tado Yedekleri açıldı.

Dünya Hayvanları Vakfı, vahşi doğada bulunan Komodo ejderhalarının sayısının 6.000 olacağını tahmin ediyor.

Komodo ejderhaları, büyüklükleri ve itibarlarının onları popüler sergiler haline getirdiği büyük hayvanat bahçesi turistik yerleri olmuştur. Bununla birlikte, hayvanat bahçelerinde nadir bulunurlar, çünkü vahşi doğada yakalanırsa enfeksiyona ve paraziter hastalığa duyarlıdır ve kolayca üreyemezler.
Vahşi doğada, dişilerin olduğu gibi dört kat daha fazla erkek Komodo ejderha vardır.

Komodo ejderhaları, dünyadaki her büyük avcıdan en küçük ev aralığına sahiptir!
Bir Komodo ejderhası vücut ağırlığının yüzde 80'ini tek bir besleme ile yiyebilir.
Komodo ejderleri çok hızlı yiyor. Bir dakika içinde 2,5 kilogramı (5.5 kilo) tüketen görüldü.

Komodo ejderhanın dişleri köpekbalığı dişlerine benziyor ve yok olan kılıç dişli bir kediyle karşılaştırılıyor.

Bir Komodo ejderhası bir ömür boyu dört veya beş diş grubundan geçer.

2013'te, 2 metrelik (6,5 ayak) uzunluğundaki Komodo ejderhası bir park ofisine dolaştı ve bu sırada yanında 2 Endonezyalı ona refakat etti.

kaynak:  http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-komodo-dragons/
  
13951 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın