• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
NEPAL HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 nepal hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Nepal'in tarihi geçmişi Katmandu Vadisi'nde başladı.Ve yüzyıllar boyunca sınırları bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelere komşu olacak şekilde gelişti.İki ticaret yolu için tam bir dinlenme noktası olmuştur.Bu da kültürel etkileşimi arttırmıştır.

-Sakya kraliyet ailesinin Prensi Siddhartha Gautama Milattan Önce 6. yüzyılda Lumbini yakınlarında doğdu.Bugün burası kutsal kabul ediliyor.  Siddhartha düşünce ve meditasyon yoluna girmiş,Buda olmuştur.

-Nepal, 600'ün sonlarından 1200 yılına kadar pek az kişinin bilinmekte olduğu 'karanlık bir çağ' yaşadı. Hem Tibet hem de Keşmir, 700'lü yıllarda ülkeyi istila etti. Ancak stratejik konumu, krallığın hayatta kalmasını ve büyümesini sağladı. Kantipur'un kurulması (bugünkü adıyla Katmandu ) yaklaşık 10. yüzyıla Kral Gunakamadeva'ya dayanmaktadır.

-9. yüzyılda bugün hala kullanılmakta olan ay takvimi Bikram Sambhat  kullanılmaya başlandı. Amerikalıların kullandığı Gregoryen takvimden yaklaşık 67 yıl, sekiz buçuk ay önde olan bu takvime göre Nepal yeni yıla Nisan ortalarında girmektedir.

-1255'teki bir deprem, Mallas'ın hükümdarlığı sırasında Nepal'in nüfusunun üçte birinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

-Nepal'in sınırları yıllar boyunca genişleyip daralsa da  Nepal hiçbir zaman yabancılar tarafından sömürgeleştirilmemiş,veya yönetilmemiştir. Bu nedenle, Nepal Bağımsızlık Günü kutlamıyor.

-Nepal'in ünlü Gurkha askerleri her zaman ülkelerini başarıyla korumaktadır. Onların sloganı "Korkak olmaktan çok ölmek daha iyidir." diyor İngilizler, İngilizler Hint savaşlarında savaş yeteneklerinden çok etkilendiler; 1815'ten beri İngiliz Ordusu'nun maaşlı bir parçası olmuşlardır.

-Nepal, sınırlarını genişletmeye çalışırken Çinliler tarafından yenilgiye uğratılmıştır.Bu da  Nepal'in mevcut sınırlarını belirleyen 1816 Sugauli Antlaşması ile sonuçlanmıştır. Nepal 100 yıldan fazla bir süredir tüm yabancı ülkelerle teması kesmiş, 1951'de sınırlarını yeniden açmışlardır.

-Birçok yönetim biçimi geçirmiş ve birçok sorunla uğraşmış Nepal bugün seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve parlamento tarafından yönetiliyor.

-Asya'da bulunan  yaklaşık 70 milyon yıllık Himalaya sıradağları Tibet Platosu'nu Hint alt kıtasından , beş ülkeye ayırır.Bu ülkeler  Nepal, Butan, Hindistan, Çin ve Pakistan'dır. Bu dünyanın en genç sıradağıdır. Sanskritçe'de "Himalaya" kelimesi "karın bulunduğu yer" anlamına gelir. Hindu mitolojisine göre burası Tanrı Shiva'nın evidir.

-Asya kıtasındaki üç büyük nehrin (Ganga- Brahmaputra, Yangtze ve Indus) başlangıç ​​kaynakları Himalayalar'dır. Bunun nedeni, Himalayaların Dünya'nın en büyük üçüncü kar ve buz deposu olmasıdır.(iki kutup bölgesinden sonra) ve yaklaşık 15.000 buzulla birlikte  yaklaşık 3.000 miliküp su içerir.

-Kuzey Nepal'in  dağlık kesiminde, Dünya'nın en yüksek on dağlarından sekizi bulunmaktadır.Bu 8 içerisinde Everest Dağı da bulunuyor. Everest Dağı, deniz seviyesinin 8,848 metre üzerindedir. Bu duruma  Şappalar tarafından Sagarmatha ("Gökyüzünün Alnı") denir.

-Birçok kâşif ve dağcı, birisi başarılı olmadan Everest  zirvesine  çıkmaya çalışırken öldürüldü.29 Mayıs 1953'te, İngiliz kaşif Sir Edmund Hillary ve rehberi Sherpa Tenzing Norgay, Everest Dağı'nın zirvesine ilk çıkan insanlardı. Ve böylece tarih kitaplarına kalıcı olarak girmişlerdir.

-Himalayalar dünyadaki en yüksek göle (Tilicho 4.800 metre yüksekliğinde) ve dünyadaki en derin göle (Shey Phoksundo) ev sahipliği yapmaktadır.Çevresinde 1976 yılında koruma altına alınarak  kurulan Sagarmantha Milli Parkı bulunmaktadır.

-En uzak doğudaki Himalaya zirvesi Nameha Barwa ve en uzak batıdaki zirvesi Nanda Parbat'tır.

-Nepal jeolojik olarak halen aktiftir. Nepal'in altındaki Indo Australia plakası hala hareket ediyor. Ve önümüzdeki 10 milyon yılda Asya'da 1,500 kilometre yol kat etmesi beklenmektedir.

-Nepal'de yükseklikler inanılmaz değişim gösterir.Everest 59 metreden 8848 metre yüksekliğe kadar çıkar.Dünya'daki en yüksek vadi (Arun) ,Dünya'nın en uzun otlak bölgesi (Chitwan),Dünya'nın en derin vadisi (Kaligandaki) Nepal'de bulunmaktadır.

-Yükseklikteki inanılmaz değişimler iklimi de etkilemektedir. 100 kilometre içinde sıcak tropik koşullardan , dondurucu soğuklara kadar çeşitli iklim ve sıcaklıkları görebilirsiniz.

-Nepal'in Kaligandaki Nehri, Himalayalar'dan daha eskidir. Ve batı ile doğu Himalayalar arasındaki temel ekolojik bölünme çizgisidir.

-Nepal'de Dünyanın orkidelerin yüzde ikisi (360'dan fazla tür), Dünya'daki orman gülü türlerinin yüzde altısı ( Nepal'in ulusal çiçeği de dahil olmak) üzere 5,980 çiçekli bitki türü ve Nepal'e özgü 250 tür bulunması  Nepal'in Asya'nın Amazonu olarak bilinmesinin nedeni olarak gösterilebilir.

-Yaklaşık 870 farklı kuş türü ile Nepal, Kuzey Afrika ve Avrupa kıtalarından daha fazla kuş türüne  sahiptir. Dünya'daki kuş türlerinin yüzde sekizine ev sahipliği yapıyor.

-Nepal ayrıca 650'den fazla farklı kelebek türü ile Dünya'nın en büyük güvesi olan Atlas güvesi'ne  ve Dünya'nın en büyük vahşi bal arısına ev sahipliği yapmaktadır.

-Nepal'in nesli tükenmekte olan türleri arasındakar leoparı, kırmızı panda ve boynuzlu gergedan bulunmaktadır.

-Nepal'de hiç etnik veya dini çatışma ve ayaklanma yaşamamıştır.Ülkede din adına hiç kan dökülmemiştir. Ülke 80'den fazla etnik gruba ev sahipliği yapıyor. Ve halkı 123 farklı dil konuşuyor.

-Nepal halkı, avuç içlerini bir araya getirerek birbirlerini selamlıyorlar. Alınlarını eğip "komşu Hindistan'da olduğu gibi" Namaste "derler. Bu  "Tanrı'nın selamı üzerine olsun" demektir.

-Nepal yaşayan tanrıçalara tapan tek ülkedir.Kumarice(kelime anlamıyla bakire)ler erken yaşta kız çocuklarından seçiliyor.Budistler ve Hindular tapınaklarda bu kumariceye ibadet ediyor.Tören sırasında süslü arabayla gezdiriyorlar.Kumariceler ergenlik sonrasında emekliye ayrılıyor.


KAYNAK:  http://thefactfile.org/nepal-interesting-facts/
  
6193 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın