• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 çok ilginç bilgiler
MARIE CURIE HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER,BİLİNMEYENLER
 marie curie hakkında ilginç bilgiler,bilinmeyenler

-Doğduğu adıyla Maria Sklodowska, bilinen adıyla Marie Curie öğretmen bir anne babanın 5. çocuğu olarak Dünya'ya geldi.

-Çocukluk döneminde ailesinin kötü maddi durumu nedeniyle, babasının akrabasının evinde mürebbiye olarak çalıştı. Orada, ailenin oğlu Kazimierz Zorawski'ye aşık oldu. Ve onunla evlenmek istemesine rağmen; oğlanın ailesi, Curie'nin ailesinin kötü mali koşullarından bahsederek evliliği reddetti.

-1883'te Maria lisedeyken, akademik başarısından dolayı altın madalya kazanmıştır.

-1891'de Maria, Paris, Fransa'ya göç etti. Orada, eğitimini Paris Üniversitesi'nde devam ettirdi. Bu esnada part-time çalışıyordu. Burada yemek satın alacak parası olmadığından bayıldığı olmuştur.

-Maria, Fransa'da "Marie" adının Fransızca yazımını benimser.

-Marie ileride kocası olacak Pierre Curie ile çalışmaya başladığında birbirlerine karşı birtakım hisler beslediler.Marie Pierre'in evlilik teklifini reddetti, çünkü Marie vatanına geri dönü, orada çalışmak istiyordu.Pierre Marie ile Polonya'ya taşınmaya hazır olduğunu ve onunla yaşamak uğruna Fransızca öğretmenliği yapmaya hazır olduğunu ilan etti. Sonunda, 26 Temmuz 1895'de Sceaux'da evlendiler.

-1898'de Henry Becquerel, Uranyum'un garip aktivitelerini keşfetti. O sırada Marie de bunları  araştırmaya karar verdi. Çalışmaları sırasında, toryumun da bu tür aktivitelere sahip olduğunu öğrendi.

-Marie Curie, Uranyum içeren mineral olan Uraninitin yalnız başına Uranyum'dan çok daha fazla radyoaktif olduğunu fark etti. Ve bu mineralin içinde yüksek radyoaktif etkiye neden olan başka bir elementin bulunduğu görüşündeydi. Curie ikilisi mineral üzerinde çalışmaya başladı. Ve sonunda Uranyum'dan 330 kat fazla radyoaktif olan bir siyah toz elde ettiler. Marie Curie'nin ülkesi olan Polonya'ya ithafen bu elemente Polonyum adını verdiler.

-Polonyum keşfedildikten sonra, ikilinin geri kalan sıvıları radyoaktivite açısından analiz etmesi gerekiyordu. Sıvıda halen yüksek seviyede radyoaktivite tespit ettiler. Kısa süre sonra, radyoaktiviteye neden olan diğer elementi bulmak için bileşik üzerinde çalışmaya başladılar. Onların bu yorucu emeği çok iyi sonuçlar verdi: Radyum elementini buldular.

-Marie, Polonya Üniversitesi Krakow'da bir pozisyon için başvurdu. Ancak, bir kadın olduğundan dolayı başvurusu reddedildi.

-Çiftin iyi donanımlı ve iyi yapılandırılmış bir laboratuarı yoktu. Fizik ve Kimya Okulu'nun yanındaki döküntü bir laboratuvarı kullandılar. Dökülen alan kötü havalandırılmıştı.Ve su geçirmez bile değildi. Alman bilim adamı Wilhelm Ostwald, çalıştıkları yeri kinayeli  olarak kötülemiştir.Burada, Curie'nin tüm sıkıntılara ve eksikliklere rağmen radyoaktivite alanında çalışmalarına devam etme kararlılığı ve ilgisi dikkat çekiyordu.

-Marie Curie, gece lambası olarak yatağının yanında bir radyum örneği tutmuştur.

-Curie radyoaktif elementlerin, üzerlerinde işledikleri ve üzerinde çalıştıkları radyoaktifliğin   sağlıklarına zarar verdiğinin farkında olmadan hayatını kaybetti. O sırada derledikleri notlar ve yazdıkları kağıtlar bile bugüne kadar radyoaktif olarak görülüp,kurşun kaplı kutularda korunurlar. Ve incelenecekleri zaman çok dikkatli olunur.

-1906'da Pierre Curie bir yol kazasından öldü. Bu olay Marie Curie'yi derinden etkilemiş. Buna rağmen fizikte ve kimyadaki çalışmalarına devam etmeyi kararlılıkla sürdürmüştür.

-Kocasının ölümünden sonra, Pierre Curie'nin öğrencilerinden biriyle kısa bir ilişkisi olmuştur.Öğrenci Marie Curie'den 5 yaş küçüktür.Bu olaydan basına yansıdığında , Marie halktan büyük eleştirilere maruz kaldı. Kamusal alanlardan  uzak durmaya başladı. Ve kızının yanında bir arkadaşının evinde oturdu. Bu olay onu zayıflattı.Ve kendine olan güvenini kaybettirmiştir.

-1911'de sadece davetlilerin katılabildiği Slovar Konferansı'nın 24 davetlisinden  tek kadın Marie Curie'dir. Einstein da bu konferansa katılmıştır.

-1911'de İsviçre Konferansında Marie ile tanışan Albert Einstein, kendisine zor zamanlarında dışarı çıkması için onu teşvik edici bir mektup yazdı.

-Marie Curie, I. Dünya Savaşı sırasında bir milyondan fazla askerin tedavisinde yardımcı olan X-ışını birimlerini geliştirdi. X-ışını kabinlerini kurdu .Ve ayrıca hareketli X-ışını birimlerini işletti. Birimler, minik Curie'ler ("küçük Curie'ler") olarak biliniyordu.

-Marie Curie, radyumun keşfinin 25. yıldönümünden sonra Fransız hükümetinden bir harç aldı. Mali yardımın diğer biçimleri onu kullanmaya başladıktan sonra, bu ödemeyi kullanmayı bırakmıştır.

-Marie Curie'nin kızı Irene Joliot-Curie, 1935'te Kimya Nobel Ödülünü kocasıyla birlikte kazanmıştır.

-Fizikte önemli katkıları olmasına rağmen Nobel komitesi kadın olduğundan bu ödülü Marie Curie'ye vermekten çekinmiştir.Eşi Pierre bu durumun farkında olup,karısının isminin de yer alması gerektiğini söylemiş.1903 yılında bu ödül Curie çiftine verilmiştir.

-Birinci Dünya Savaşı çabalarına katkıda bulunabilmek için Nobel altın madalyalarını satmayı teklif etmiş.Fransız Merkez Bankası bunu kabul etmemiştir.

-Marie Curie, radyasyona uzun süreli maruz kalmanın neden olabileceği aplastik anemi nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

-Nobel Ödülü sahibi ilk kadındır.

-O ve kızı İrene, Nobel Ödülü kazanan tek ana-kız çiftidir.

-Fizik ve Kimya dalında Nobel Ödüllerini alan tek kişi yine Marie Curie'dir.

-Ayrıca Paris Üniversitesi'nde profesör olan ilk kadın ve ayrıca bir Fransız üniversitesinden doktora derecesi alan ilk kadın.

-tarihte Nobel Ödüllerini iki farklı bilim dalında kazanan ilk kişi olmuştur (Fizik-1903 ve Kimya-1911). Diğer tek kişi Linus Pauling'tir. 1954'te Kimya alanında Nobel Ödülü, 1962'de Barış Ödülü'nü kazandı.


KAYNAK:  http://thefactfile.org/interesting-facts-marie-curie/
  
8493 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın